Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ.Όταν κάποτε τού ανέφερα κάποιο πρόβλημα πού με απασχολούσε για χρόνια μού είπε:


«Να μην παρακαλάς γι’ αυτό και για τίποτα. Είναι πειρασμικό. Μην τού δίνεις σημασία. Αγνόησε το. Μόνο να δώσει ό Θεός, να φωτίσει εσένα και την οικογένεια σου ν’ αγαπήσετε τον Χριστό και να ενωθούμε όλοι μαζί. Να δώσεις ολοκληρωτικά τον εαυτό σου εις τον Χριστόν και να αγνοήσεις τον Διάβολο. 


Τότε και αυτός θα σε αφήσει.


»’Έχουμε δύο εαυτούς. Ό ένας είναι ό καλός ό νέος εν Χριστώ, και ό άλλος, ό κακός, ό παλαιός άνθρωπος. Αυτοί μάχονται μεταξύ τους. Όταν έχουμε νωθρότητα, επικρατεί ό κακός. Τότε ό καλός προσπαθεί να μάς φέρει ζήλο και εδώ είναι πού γίνεται ό πνευματικός πόλεμος».Όταν μερικές φορές ρωτούσα τον Γέροντα για φίλους μου, οι όποιοι ζητούσαν έστω και από μακριά την ευχή του ή κάποια υπόδειξη και συμβουλή, εκείνος πάντα πρόθυμα και με πολλή αγάπη ανταποκρινόταν και εγώ τούς μετέφερα κατά δύναμιν τις έκάστοτε νουθεσίες του και προτροπές. Θυμάμαι συγκεκριμένα για τον φίλο μου Μ.Τ. μού είχε πει: «Έχει πειρασμικές αμφιβολίες πού βγαίνουν από τον άλλο εαυτό του όχι τον πραγματικό».

«Τον μη άδικούντα εαυτόν ούδείς αν παραβλάψαι δύναται»''.

«Ουδέποτε γάρ υπό άλλου βλαβήσεται άνθρωπος. ει μη ένδοθεν έναποκειμένας έχει τας των παθών αιτίας».


’Έτσι βγάζω το συμπέρασμα ότι πολλές φορές αύτοταλαιπωρούμεθα, όταν κάνουμε το λάθος και αποδίδουμε στον εαυτό μας διάφορους λογισμούς, σκέψεις και συναισθήματα, που κανονικά θα έπρεπε να αναγνωρίζουμε ότι προέρχονται από τον «παλαιόν άνθρωπο» και να μην τους δίνουμε σημασία. Διότι εμείς γίναμε «εν Χριστώ καινή κτίσις», «νέοι άνθρωποι» και πρέπει όλα τά του «παλαιού ανθρώπου» να τά θεωρούμε ξένα προς εμάς.Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μάς έλεγε ό Γέροντας Πορφύριος, σε ποια Μοναστήρια πηγαίνουμε και να επιλέγουμε μόνο εκείνα που έχουν πραγματική πνευματική ζωή. Και μάς υπέδειξε μερικά γυναικεία για την σύζυγό μου, πού δεν μπορεί να επισκεφτεί το Αγιον Όρος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: