Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

Με αναστάσιμη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του οσίου Λεοντίου στη Στεμνίτσα Αρκαδίας


Με αναστάσιμη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του οσίου Λεοντίου στη Στεμνίτσα        
Και φέτος 18 Απριλίου, Τρίτη της Λαμπρής του 2017 με αναστάσιμη κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη του οσίου Λεοντίου του εκ Στεμνίτσης. Σήμερα το πρωί τελέσθηκε Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Στεμνίτσα. Χτες το απόγευμα τελέσθηκε και πανηγυρικός εσπερινός επί της μνήμης του οσίου Λεοντίου του Σημειοφόρου και Μυροβλύτου.
Οι ευλαβής στεμνιτσιώτες και άλλοι χριστιανοί προσήλθαν στον κεντρικό ναό της Στεμνίτσας για να τιμήσουν την μνήμη του οσίου Λεοντίου και είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα του και τα μυροβλίζοντα άγια λείψανα του. Εκεί τους υποδέχθηκε με σεβασμό ο εφημέριος π. Νικόλαος Πιτοπουλάκης και ο π. Νεκτάριος Πέττας. Ο τελευταίος έχει κάνει εμπεριστατωμένη μελέτη για τον τοπικό άγιό μας. Ο π. Νεκτάριος μίλησε για τον βίο και τα πνευματικά σκάμματα του αγίου Λεοντίου. Έκανε παραλληλισμό της φανέρωσης του τοπικού μας αγίου με τους σήμερον συνεορτάζοντας νεοφανείς αγίους της Μυτιλήνης : Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε αρτοκλασία και ιερά λιτάνευση της εικόνος και λειψάνου του Οσίου στην γενέτειρά του, Στεμνίτσα της Γορτυνίας.
Στην μονογραφία του αγίου μας με τίτλο «Ο ΟΣΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ Ο ΕΚ ΣΤΕΜΝΙΤΣΗΣ», ο π. Νεκτάριος καταγίνεται με το βίο, δημοσιεύει την ιερά Ακολουθία και άλλα άγνωστα στοιχεία για τον δικό μας οσιοθέντα Λεόντιο, που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στην Στεμνίτσα και κοιμήθηκε οσιακά στο Μονύδριο της Παναγίας της Βλαχέρνας της Μαντινείας. Το πόνημα αυτό μπορεί να το προμηθευτεί κάθε ενδιαφερόμενος από τον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Στεμνίτσας.

Ωστόσο φέτος στο εορταστικό διήμερο για τον όσιο Λεόντιο, εδώ στην γενέτειρά του,  βιώσαμε δύο πνευματικές εκπλήξεις:


α) Μας αφιέρωσαν εικόνα του οσίου Λεόντίου, αντίγραφο από το κελί του Γεννέσιου της Θεοτόκου της Μονής Φιλοθέου (γνωστό ως κελί ιερομονάχου Εφραίμ του λιβανά). Την ιερά εικόνα μας την κόμισε την Μεγάλη Παρασκευή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς «Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ» & επίτιμος Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Χρονόπουλος.  Μάλιστα το αφιερωματικό  του κείμενο αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Θέμα: Δωρεά πρότυπου εκόνας το σίου Λεοντίου στήν Στεμνίτσα Γορτυνίας.


  Σύλλογος Καλαβρυτινν Πειραις «Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ», στό πλαίσιο τν δραστηριοτήτων του, δωρίζει στήν νορία Αγίου Γεωργίου Στεμνίτσης τς ερς Μητροπόλεως Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως, πρότυπος καί περίπυστος εκόνα του τοπικού σίου της περιοχής, γίου Λεοντίου κ Στεμνίτσης. πολύτιμος ερά εκόνα ϕέρει νθετες τίς ελογίες κ το σίου: α) τεμάχιο λειψάνου, β) τμήμα της μοναχικής του ράβδου και γ) πέτρα κ το τάϕου. Στήν ερά εκόνα εναι προσϕορά τν τέκνων τς λευιτικς οκογένειας Πέττα, καί συγκεκριμένα στήν ἀϕιερωματική πιγραϕή τς εκόνας ναγράϕεται: «ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΙΕΡΕΩΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑΣ ΑΝΘΗΣ ΠΕΤΤΑ».


Σεβασμιώτατε οκεε Ποιμενάρχα κ. ερεμία, εχεσθε πέρ τν λληνορθόδοξων ραματισμν το Συλλόγου μας, πού ποτελε μακρόχρονη πιδίωξή μας. λλωστε ατός σχάτως πιβραβεύθηκε πό το Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων καί Αγιαλείας κ. μβροσίου σέ πρόσκλησή του τό πόγευμα τς Κυριακς 19ης Φεβρουαρίου 2017. Σεβασμιώτατος μάλιστα επε: «κτιμντες βαθύτατα τό πολύτιμον καί πολυσχιδές ργον, τό ποον Σύλλογος Καλαβρυτινν Πειραις «Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ», πό τήν μπνευσμένην καί πεϕωτισμένην γεσίαν σας πιτελε πί σειρά τν, πιθυμομεν ξιοχρέως, ς Μήτηρ κκλησία, πισήμως, νά παινέσωμεν καί πιβραβεύσωμεν.


  πλούσια, πεύθυνη καί αθεντική πολυποίκιλη προσϕορά το Συλλόγου σας, ες ποχάς κρισίμους καί παραπαιούσας, ποτελε μολογίαν καί μαρτυρίαν προασπίσεως τν γειν δεωδν, παραλλήλως δέ καί νάχωμα ες τήν κοινωνικήν κατωϕέρειαν».

 
Ευχαριστούμε ως Ναός, αλλά και ως τοπική κοινωνία τον αξιότιμο κύριο Χρονόπουλο και το κειμήλιο αυτό με τις σημειοφόρες τρεις ευλογίες θα τιμά την Στεμνίτσα.

β) Η άλλη πνευματική έκπληξη είναι ότι ο άγιός μας στερείτο Παρακλητικού Κανόνος. Ο κύριος Χρονόπουλος μαζί με την εικόνα μας έφερε για την παράκληση για τον άγιο Λεόντιο. Την έλλειψη Παρακλήσεως ήλθε να καλύψει ο υμνογραφικός κάλαμος του ελλογιμωτάτου  καθηγητού αγιολογίας κ. Αντωνίου Μάρκου.

Υ.Σ. Στην εορτή του αγίου τις 22 Απριλίου του 2014, τότε που τυπώθηκε το βιβλίο του σαν να χάρηκε ο άγιος και σε φωτογραφίες από την λιτανεία που τράβηξε η Αικατερίνη υποτυπώθηκε αυτό που αναφέρει η παράκλησή του στο πρώτο Μεγαλυνάριο: «φωτοχυσίας επλήσθης ουρανίου».

Ανταπόκριση από τη  ΣτεμνίτσαΔεν υπάρχουν σχόλια: